Såkalte 360° lederundersøkelser beskriver lederens funksjonsnivå opplevd fra ulike perspektiver.
Undersøkelsene er designet for tilbakemelding fra ulike perspektiver, som egne medarbeidere, egen leder, andre kolleger, lederens
vurdering av seg selv, m.m.
Man kan, avhengig av behov og hensiktsmessighet, velge hvilke perspektiver man ønsker en evaluering fra. Noen ganger er det ønskelig kun med ett perspektiv. Vanligst er tre, fire og fem perspektiver. Det er organisatoriske omstendigheter og formålet med undersøkelsen som avgjør dette.
Undersøkelsene viser ulike gruppers og enkeltpersoners oppfatninger om lederens lederadferd inkl. lederens egne oppfatninger om seg selv, på en oversiktlig måte i sammenlignende grafikk og presentert som tall.
Formålet skal alltid være å hjelpe lederen i å utvikle sin lederkompetanse – altså hjelpe lederen til å bli en enda bedre leder.
Andre formål har vist seg å ha negativ effekt både for lederen selv og for virksomheten. Eksempelvis er lederundersøkelser brukt som grunnlag for beregning av individuell bonus, og brukt for å finne argumenter for å si opp en leder. Det første eksemplet gir uheldige ringvirkninger, og særlig ved at det ødelegger for positive læringsmuligheter. Det andre eksemplet går inn under uetisk bruk.
Alle våre lederundersøkelser har normerte resultater. Det styrker resultatenes gyldighet i stor grad, og er en forutsetning for en seriøs
kvantitativ undersøkelse av denne type.
OAK lederundersøkelser finnes i tre helstandardiserte varianter, OAK LX (full utgave), OAK LX-M (mellomstor utgave) og OAK LX-S (kort utgave). Standardisering gir rask og effektiv gjennomføring. Tre ulike utgaver gir gode valgmuligheter for ulike forhold og sammenhenger.
Vi kan også tilpasse lederundersøkelsene opp mot spesielle ønsker og behov i den enkelte virksomhet og fra gang til gang. Vær oppmerksom på at tilpasninger som innebærer at vi bruker nye utsagn og spørsmål med kvantitative svar, bidrar til at gyldigheten (validiteten) for disse resultatene blir redusert, hvis ikke vi på ett eller annet vis kan finne fram til en brukbar norm.
For å sikre god nytte og et tilstrekkelig godt faglig og etisk nivå i anvendelsen, er det en forutsetning at en sertifisert fagperson er involvert i prosessen. Se sertifisering for mer om dette.
OAK LX er en relativt omfattende og grundig undersøkelse og er derfor den som anbefales brukt om ikke tidshensyn, budsjett eller andre hensyn tilsier noe annet.
Rapporten gir 7 hovedresultater og resultater for 20 fasetter opp mot ulike perspektiver. Videre er det resultater med spredningsmål for svar på 70 utsagn.
Undersøkelsen har en kvalitativ rapportdel med skriftlige svar. Dette gir utvidet nytte, med realitetsbaserte beskrivelser av lederen som gir de kvantitative resultatene en dypere mening.
Egen seksjon i undersøkelsen omhandler prioriterte lederegenskaper med både kvantitativt resultat og kvalitativ rapportdel.
Verktøyets reliabilitet og validitet er solid og bekreftes gjennom egen forskning.
OAK LX-M er den samme undersøkelsen som full utgave minus prioriterte lederegenskaper og kvalitativ del.
Rapporten gir 6 hovedresultater og resultater for 20 fasetter opp mot ulike perspektiver. Videre er det resultater med spredningsmål for svar på 70 utsagn.
Verktøyets reliabilitet og validitet er solid og bekreftes gjennom egen forskning.
OAK LX-S er en enkel lederundersøkelse som er raskt å gjennomføre. Den består av 24 utsagn om leders om det skal tas stilling til.
Rapporten gir 6 hovedresultater opp mot ulike perspektiver. Videre er det resultater med spredningsmål for alle utsagn.
Enkelheten til denne undersøkelsen reduserer reliabiliteten og validiteten sammenlignet med de to ovenstående.
EcoNova AS
Postboks 148, 1300 Sandvika
econova@econova.no
+47 6754 8000
Vi leverer
All Rights Reserved © Copyright 2000-2023